MRI

Een MRI gebruikt een sterk magnetisch veld waar elektromagnetische golven een afbeelding geven van het borstweefsel. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling.
 

Aanleiding

Na een mammografie en een echografie kan de radioloog besluiten extra onderzoek uit te voeren. Eén van die onderzoeken is een MRI-scan. Dit onderzoek wordt uitgevoerd na bezoek aan de verpleegkundig specialist of na overleg in het MDO.

  


Onderzoek

Na opgeroepen te zijn uit de wachtkamer prikt de laborant eerst een infuus in de arm. Via dit infuus krijgt u contrastmiddel ingespoten. Dit is vrijwel pijnloos. Tijdens het onderzoek ligt u plat op uw buik, met uw hoofd in een steuntje. De onderzoekstafel waar u op ligt wordt schuift het MRI-apparaat in. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen. Omdat het apparaat best wel wat lawaai maakt krijgt u oordoppen in. Daarnaast krijgt u een alarmbelletje in uw hand. Als er iets is kunt u hierin knijpen om de laborant op te roepen.

 

Voorbereiding

Metalen voorwerpen mogen niet mee in het apparaat. Dus ook geen sieraden, pacemakers of stimulatoren. Mocht u metaal in uw lichaam hebben, moet u dit vooraf aangeven bij de laborant. U kunt een hemdje aanhouden. De BH moet wel uit, want tijdens het onderzoek moet het bovenlichaam ontbloot zijn. Ook kunt u een legging of joggingbroek aanhouden. Als er maar geen metalen knoopjes of deeltjes inzitten.

 

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

 

Uitslag

Na afloop van het onderzoek kunt u gewoon naar huis. De uitslag hoort u van de verpleegkundig specialist of chirurg. In de patiëntenfolder en MRI en MRI van de borsten leest u meer over het verloop van het onderzoek.