MAMMOGRAFIE

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. Het is een snelle en betrouwbare manier om mogelijk borstkanker te herkennen. Op de beelden van de mammografie kan de radioloog kleine afwijkingen in het weefsel zien, soms zelfs als deze (nog) niet voelbaar zijn.


 

Aanleiding

Pijn of een knobbeltje in de borst, bloed of vocht uit de tepel, borstkanker in de familie – dit kunnen allemaal aanleidingen zijn om een mammografie te laten maken.  
 

Onderzoek

De laborant haalt u op uit de wachtkamer en legt u uit hoe het onderzoek gaat. Ze vraagt u uw bovenkleding uit te doen. Van elke borst worden twee röntgenfoto’s gemaakt; een foto van boven en een van opzij. Voor een goede mammografie is het belangrijk dat het borstweefsel zo plat mogelijk wordt gedrukt. Hiervoor laat de laborant voorzichtig een plaat op de borst zakken. Deze plaat gaat automatisch omhoog zodra de foto is gemaakt. Het platdrukken van de borst kan pijnlijk zijn, maar het duurt maar een paar seconden. 
 

 

Voorbereiding

Graag van tevoren baden of douchen. U mag wel deodorant maar geen bodymilk gebruiken.
 

 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer vijftien minuten. Het platdrukken van de borst duurt maar een paar seconden. Als de foto’s zijn gemaakt, laat de laborant deze door een radioloog beoordelen. De radioloog bepaalt dan of het onderzoek klaar is. Als er geen verder onderzoek nodig is krijgt u dit direct te horen. De definitieve uitslag hoort u binnen drie dagen van uw huisarts. Het is mogelijk dat er aanvullend onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld extra röntgenfoto's, een echografie, tomosynthese of een biopt.

Indien een biopt nodig is, volgt, op dezelfde dag, een echogeleide biopsie.
Lees meer over biopsie

Soms kan aanvullend onderzoek niet meer op dezelfde dag plaatsvinden. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een zogenaamde ‘stereotactische’ of ‘MRI-geleide’ biopsie nodig is, of als bloedverdunnende middelen gebruikt onder begeleiding van de Trombosedienst. De verpleegkundig specialist zal dit dan met u bespreken. 
 

 

Patiëntenfolder

In de patiëntenfolder Mammografie leest u meer over het verloop van het onderzoek.