ECHOGRAFIE

Echografie is een onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van  geluidsgolven. Het onderzoek geeft een beeld  van het weefsel en de klieren in de borst en de oksel. 


Aanleiding

Soms is het nodig om na de mammografie ook een echografie te laten maken. Het onderzoek geeft de radioloog extra informatie over de verschillende soorten weefsel en klieren in de borst en de oksel.
 

Onderzoek

Het maken van een echografie doet geen pijn. De laborant legt uit hoe het onderzoek gaat. Nadat u  uw bovenkleding hebt uitgedaan kunt u, bedekt door een handdoek of laken, op de onderzoekstafel gaan liggen. De radioloog beweegt de voeler van het echo-apparaat over de huid van de borst en de oksel. Een beetje gel zorgt voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Soms wordt er gekozen voor een 3D-echografie. Dit levert gelijksoortige beelden op, maar bij dit onderzoek hoeft de radioloog niet zelf de voeler over de huid te bewegen.
 

Voorbereiding

Voor de voorbereiding gelden dezelfde voorschriften als bij de mammografie. Gebruik geen bodylotion, crème of deodorant op de dag van het onderzoek. Deze producten zorgen voor minder goede  foto’s, die de radioloog moeilijker kan beoordelen.
 

Duur van het onderzoek

Het maken van de echografie duurt ongeveer 15 minuten.
 

Uitslag

Na de afronding van het echografisch onderzoek vergelijkt de radioloog de afbeeldingen met die van de mammografie. De uitslag krijgt u van uw huisarts binnen 3 dagen gezamenlijk met de uitslag van de mammografie. Als er geen verder onderzoek nodig is krijgt u dit direct te horen.
De echografie kan in combinatie met de mammografie vaak direct uitsluitsel geven over de afwijking aan de borst. De radioloog kan ook besluiten dat er nog aanvullend onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld een MRI of een biopsie. Mocht dit nodig zijn wordt u doorverwezen naar de verpleegkundig specialist van het Borstcentrum. Lees meer over biopsie

 

In de patiëntenfolder Echografie leest u meer over het verloop van het onderzoek.