BORSTKANKER (MAMMACARCINOOM)

Borstkanker is net als andere soorten kanker een ziekte van lichaamscellen. Gezonde lichaamscellen groeien regelmatig door celdeling. Deze groei is nodig om beschadigde en verouderde weefsels te vervangen. Bij kanker gaat er iets mis bij de vermenigvuldiging van de cel. Er vindt een abnormale celgroei plaats. Hierbij gaan een of meer cellen eigenschappen vertonen, die anders zijn dan die van de omliggende cellen. Het lichaam kan een deel van deze abnormale cellen zelf opruimen. Maar andere zijn het lichaam te slim af en gaan zich toch delen. Er ontstaat dan een tumor (gezwel). In Nederland krijgt één op de 7 vrouwen ooit in haar leven borstkanker. Per jaar komen er ongeveer 14.000 vrouwen met borstkanker bij.
 

Soorten borstkanker

Het meest komt borstkanker voor in de melkgangen. Dit heet een ductaal carcinoom. Meestal gaat het dan om één tumor. Soms ontstaat borstkanker in de melkklieren. Dit heet een lobulair carcinoom. Deze vorm van borstkanker groeit meer verspreid door de borst. Daardoor wordt deze vorm van borstkanker vaak pas in een later stadium ontdekt.

 

Er is ook een vorm van borstkanker waarbij de tepel is aangetast. Deze vorm is vrij zeldzaam. Het wordt de ziekte van Paget genoemd.

 

Wanneer er wel tumorcellen zijn, maar deze nog niet door de klierbuisjes naar de omgeving zijn doorgegroeid, spreken we van een ductaal carcinoma in situ, afgekort DCIS. DCIS wordt ook wel een voorstadium genoemd van borstkanker. Deze vorm kan niet uitzaaien, maar het is mogelijk dat dit voorstadium uitgroeit tot borstkanker. Daarom wordt DCIS in principe hetzelfde behandeld als borstkanker.
 

Symptomen

Lang niet elke afwijking in de borst is kwaadaardig. Integendeel, de meeste afwijkingen zijn goedaardig. Toch is het belangrijk bij de volgende verschijnselen naar de huisarts te gaan:

  • Een duidelijk voelbaar knobbeltje, al dan niet pijnlijk
  • Een verdikking in de borst, die anders aanvoelt dan normaal
  • Een ingetrokken tepel
  • Bloederige afscheiding uit de tepel
  • Verandering in de vorm of grootte van een borst
  • Deukjes of kuiltjes in de huid van de borst
  • Huidverandering van de borst of verkleuring: roodheid of putjes in de huid. Soms ziet de huid eruit als een sinaasappelschil.
  • Een wondje in de huid van de borst dat niet geneest
  • De borst is rood van kleur en voelt warm aan

 

Uitzaaiingen

Lymfevaten en lymfeklieren maken deel uit van het afweersysteem. Ze verdedigen het lichaam tegen infecties. Ze bevinden zich in het hele lichaam. Ook in de borst bevinden zich lymfevaten. Via deze vaten worden afvalstoffen afgevoerd naar de lymfeklieren in de oksel. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol in het vervoer van kankercellen. De lymfeklieren kunnen kankercellen tegenhouden, maar soms schieten ze los en worden dan meegevoerd naar de bloedbaan. Op die manier kunnen uitzaaiingen elders in het lichaam (bijvoorbeeld longen, botten en lever) ontstaan. Om de kans op vroege ontdekking van borstkanker te vergroten krijgen vrouwen tussen 50 tot en met 75 jaar in Nederland elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

 

Erfelijkheid

Borstkanker komt veel voor en heeft meestal geen erfelijke oorzaak. Bij 5 tot 10% van alle mensen met borstkanker is een erfelijke aanleg de oorzaak van de ziekte. Deze aanleg wordt door de vader of de moeder doorgegeven aan het kind. Lees meer hierover in de folder ‘Erfelijkheid bij borstkanker’. Of bekijk de folder 'Klinische Genetica' als wij u doorverwijzen naar de afdeling Klinische Genetica.

 

Jong en borstkanker

Samen met de Nederlandse borstkankerorganisaties zoals Borstkankervereniging Nederland en stichting Pink Ribbon vragen we extra aandacht voor zorg aan jonge vrouwen met borstkanker. Speciaal voor jongvolwassenen met kanker is er de AYA4 Community.

 

 

Man en borstkanker

Bij ‘borstkanker’ denkt bijna iedereen automatisch aan een vrouw. Dat is logisch, want bij vrouwen is borstkanker een veel voorkomende ziekte en bij mannen is het juist zeldzaam. Per jaar krijgen in Nederland bijna 16.000 vrouwen en 100 mannen de ziekte. Lees ook de folder ‘Borstkanker bij mannen’. Of kijk voor meer informatie op de website www.mannenmetborstkanker.nl