BORSTAMPUTATIE (ABLATIO)

Hierbij wordt de hele borst verwijderd. De ribben blijven bedekt door de borstspier. Door de operatie ontstaat een vrij groot litteken. De borstwand is na de operatie niet altijd glad en kan iets verdikt zijn. Dit kan zich na een paar maanden herstellen.

 

Kort na de operatie hoopt zich altijd een hoeveelheid wondvocht op onder het litteken. Ook dit herstelt zich na enige tijd. De huid van de borstwand wordt minder gevoelig of helemaal gevoelloos. Dit vermindert vaak met de tijd. Soms komt het voor dat een deel van de wond juist extra gevoelig

 

Na de operatie wordt opnieuw met u besproken of een aanvullende behandeling (bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie of endocriene therapie) nodig is. Het kan soms even duren (ongeveer 2 weken) voordat het nieuwe behandelplan duidelijk is. Dit heeft dan bijvoorbeeld te maken met het aanvragen van een Mammaprint test.

 

Patiëntenfolder

In de patiëntenfolder leest u meer over het verloop van de operatie.

 

Gebreide borstprotheses

Na een amputatie van de borst als gevolg van borstkanker, kunnen vrouwen gebruik maken van een uitwendige borstprothese. Vaak wordt er dan voor gekozen een siliconen borstprothese in de BH te dragen. Veel vrouwen kunnen maar moeilijk wennen aan deze uitwendige prothese, omdat de prothese zwaar is, transpiratie veroorzaakt of huidirritatie geeft. Sinds kort is er een bijzonder alternatief beschikbaar voor de siliconen borstprothese: BreiBoezem.

 

Zoals de naam al doet vermoeden zijn BreiBoezems gebreide borstprotheses. De BreiBoezems zijn comfortabel (lichtgewicht én ademend), wasbaar (100 % katoen) en ze voelen als ‘echt’ aan.

 

Veel vrouwen vinden de gebreide protheses prettiger en comfortabeler dan de siliconen prothesen. Maar wat BreiBoezems écht bijzonder maakt, is het unieke concept. De gebreide borstprothesen worden gratis verstrekt door Stichting BreiBoezem aan vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en een borstamputatie hebben ondergaan. Met de opbrengst van donaties worden nieuwe breimaterialen aangeschaft en de prothesen worden door vrijwilligers gebreid voor BreiBoezem.

 

De verpleegkundig specialisten van het Borstcentrum bespreken met vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan de mogelijkheden en voordelen die een BreiBoezem kan bieden. Via het Borstcentrum worden ze gratis verstrekt. Mevrouw Boerenkamp heeft onlangs het eerste exemplaar in ontvangst mogen nemen. Inmiddels zijn er twaalf patiënten tevreden gebruikers van BreiBoezem.