BESTRALING

Bestraling is een ander woord voor radiotherapie. Bestraling brengt schade toe aan cellen. Gezonde cellen kunnen hiervan herstellen, kankercellen niet en sterven af. Bestraling wordt gebruikt als genezende (curatieve) behandeling, aanvullende behandeling in combinatie met een operatie en/of chemotherapie, of als verzachtende (palliatieve) behandeling.

 

 

N.B. De patiënt in de film is een actrice. In werkelijkheid moet u bij bestraling van de borst de bovenkleding uit doen.

 

Aanleiding

Tijdens het multidisciplinair overleg (MDO) wordt een behandelplan bepaald. Als in dit plan bestraling is opgenomen wordt u verwezen naar Instituut Verbeeten, dat nauw samenwerkt met het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

 

Na een consult bij de radiotherapeut-oncoloog en een voorbereidend CT-onderzoek in Tilburg wordt in overleg de meest effectieve methode van bestraling bepaald. De bestraling van patiënten van het Borstcentrum vindt plaats in ’s-Hertogenbosch.

 

Behandeling

Net als bij de CT-scan ligt u op een tafel, met uw armen boven uw hoofd. Daarna wordt uw lichaam in de juiste houding gebracht. Dit gebeurt heel nauwkeurig, want het bestralingsgebied is heel beperkt. Het bestralingstoestel draait vervolgens om u heen.

 

Voorbereiding

Voor bestraling is geen speciale voorbereiding nodig.

 

Duur van het onderzoek

Een enkele behandeling duurt slechts 10 minuten. Daarvan wordt u maximaal enkele minuten bestraald. Het aantal bestralingen kan variëren van 1 tot 30 bestralingen. Dit wordt voor iedere patiënt individueel bepaald. Na de bestralingsbehandeling wordt u gecontroleerd door een radiotherapeut-oncoloog en de chirurg of internist.

 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over deze behandeling op de website van Instituut Verbeeten.