Snel weten waar je aan toe bent in het JBZ

05-04-2017

Voor het Borstcentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is het vanzelfsprekend: vrouwen die verwezen worden na het bevolkingsonderzoek borstkanker krijgen zo snel mogelijk duidelijkheid. Dit vinden wij belangrijk, want het wachten op duidelijkheid is natuurlijk erg spannend. Bij een onduidelijke uitslag van het bevolkingsonderzoek streven we er naar binnen 24 tot 48 uur verder onderzoek te doen. Per 1 juli 2017 verwijst de huisarts u hiervoor rechtstreeks naar onze radioloog.

 

In Nederland worden alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar elke twee jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek borstkanker. Er worden dan röntgenfoto’s van de borsten gemaakt. Afhankelijk van de uitslag van de röntgenfoto’s zijn er 3 mogelijkheden:

 

  1. De foto’s zijn normaal

U krijgt na 2 jaar weer een uitnodiging van het bevolkingsonderzoek.

 

  1. De röntgenfoto’s van het bevolkingsonderzoek geven onvoldoende duidelijkheid

Het is dan nodig om aanvullend onderzoek te doen om tot een diagnose te komen. Uw huisarts verwijst u naar de radioloog in het ziekenhuis. Afdelingen Radiologie in ziekenhuizen streven er naar om vrouwen die een onduidelijke uitslag krijgen na het bevolkingsonderzoek binnen 24 uur tot 48 uur verder te onderzoeken. Ook bij de afdeling Radiologie van het Borstcentrum van het JBZ kunt u dan altijd snel terecht.

 

De radioloog bekijkt de foto’s van het bevolkingsonderzoek en bepaalt welk aanvullend onderzoek nodig is. Na de onderzoeken bespreekt de radioloog direct de uitslag met u. Vaak wordt er geen afwijking gevonden en kunt u weer naar huis. Daarom krijgt u vanaf 1 juli 2017 niet meer eerst een voorlichtingsgesprek bij de verpleegkundig specialist.

 

Wordt er wel een afwijking gevonden, dan wordt u opgevangen door de verpleegkundig specialist van het Borstcentrum voor uitleg over het vervolg.

 

  1. De foto’s van het bevolkingsonderzoek laten een afwijking zien

In dit geval neemt uw huisarts contact met u op en verwijst u naar het ziekenhuis. U krijgt eerst een gesprek met een verpleegkundig specialist van ons Borstcentrum. Zij geeft uitleg, stelt vragen over uw klachten en over uw gezondheid, en zal lichamelijk onderzoek doen. Direct na het gesprek vindt het vervolgonderzoek bij de Radiologie plaatst. Er worden dan aanvullende beelden gemaakt en als dat nodig is wordt een stukje weefsel verwijderd voor verder onderzoek (een biopt). Vervolgens zal de verpleegkundig specialist de bevindingen met u bespreken en afspraken maken voor het vervolgtraject. 

Terug